Furot del Monestir 2019
Beschrijving
Furot del Monestir 2019
Land/omgeving
Spanje, Empordà
Vinificatie
Het stenige land zonder organische stof en het bergmicroklimaat gekenmerkt door de sterke Tramontane-wind betekenen dat de plant zichzelf moet beschermen door diepe wortels te laten groeien en weinig te produceren: zo krijgen we een kleine en sterk geconcentreerde druif die in staat is alle complexiteit van het “terroir” over te brengen.
Deze prachtige rode wijn is gemaakt van Carignan-druiven van hele oude druivenstokken met daarbij een vleugje Cabernet Sauvignon. Het plukken van druiven begint eind september en gebeurt met de hand. In de wijnmakerij is er een tweede selectie van de druiven op de sorteertafel. De wijn wordt traditioneel gemaakt met lange maceraties bij een gecontroleerde temperatuur. Het verouderingsproces duurt 15 maanden in Amerikaanse eiken vaten.
Wijnomschrijving
Kerskleur met hints van baksteenrood. Levendig en intens in de neus met goed geïntegreerde eikenaroma’s die leiden naar een kruidige, minerale achtergrond die uit de aarde komt – het belangrijkste kenmerk van FUROT del MONESTIR. In de mond is het glibberig en krachtig met gedurfde complexiteit, hints van rijpe pruim en balsamicoaroma’s van het gras van de Albera Mountains. Het heeft een lange, gebalanceerde afdronk, waarbij het genot van zijn milde tannine ons laat zien hoeveel verouderingspotentieel het nog heeft.
Wijn/spijs
Het perfecte gerecht om bij deze wijn te serveren zou gestoofd wildzwijn zijn, wat ook een goede manier zou zijn om de populatie van dit dier dat zoveel problemen voor ons veroorzaakt, onder controle te houden. De wijn past ook goed bij allerlei soorten stoofschotels, rood vlees, langzaam gekookte peulvruchten, gerijpte kazen en, uiteindelijk, mediterrane gerechten met persoonlijkheid die in staat zijn om een grote wijn te begeleiden.
Serveer temperatuur
15-17 graden Wij adviseren de fles een half uur voor het schenken te openen om de aroma's goed tot hun recht te laten komen
Alcoholpercentage
13,7 %